Ziņu arhīvs

“Industrijas 4.0 izaicinājumi metālapstrādes nozares profesionālās izglītības pedagoga darbā”

6.un 7.jūnijā mašīnbūves nozares profesionālās izglītības pedagogi piedalījās profesionālās kompetences pilnveides kursos “Industrijas 4.0 izaicinājumi metālapstrādes nozares profesionālās izglītības pedagoga darbā”. Kursos piedalījās 15 pedagogi no PIKC “Rīgas Tehniskā koledža”, PIKC “Liepājas Valsts Tehnikums, PIKC “ Ventspils tehnikums” un Jelgavas Amatu vidusskolas.
 
Metālapstrādes un mašīnbūves asociācijas Valdes priekšsēdētājs Toms Grīnfelds iepazīstināja pedagogus ar mašīnbūves un metālapstrādes nozares attīstību, "Industrija 4.0" iespējām un ieviešanas tendencēm Latvijā.
 
Kursu laikā dalībnieki tika iepazīstināti ar Erasmus+ projektā “Metālapstrādes nozares darbinieku sagatavošana darbam ar gudrām tehnoloģijām atbilstoši Industrijas 4.0 vajadzībām” izstrādātajiem mācību un metodiskajiem līdzekļiem un to praktisko pielietošanu mācību procesā. Pedagogiem bija iespēja darboties projektā izstrādātajā interaktīvajā mācību vidē, veikt zināšanu pārbaudes testus un pārbaudīt vides funkcionalitāti.
 
Pedagogi pozitīvi novērtēja izstrādātos materiālus, kurus turpmāk varēs izmantot mācību darbā savā skolā.
 
Kursu dalībnieki izzināja arī robotu darbības, programmēšanas un izmantošanas iespējas, kā arī 3 D printeru pielietošanu metālapstrādes nozarē. 
 
Pedagogi apmeklēja metālapstrādes nozares uzņēmumus un uzzināja par jaunu tehnoloģisko risinājumu ieviešanu tajos.
 
Uzņēmumā “AMATEKS” pedagogiem bija iespēja uzzināt par uzņēmuma plašo metālapstrādes pakalpojumu klāstu, kas ietver virpošanu, frēzēšanu, kombinēto lāzergriešanu, štancēšanu, locīšanu, metināšanu un citus. Uzņēmumā produkcijas ražošanai tiek izmantotas efektīvas, precīzas iekārtas un apstrādes centri, kā arī strādā profesionālās izglītības iestāžu sagatavotie speciālisti.
 
Uzņēmumā «Dinair Filton», pedagogi iepazina dažādu  gaisa filtru ražošanas procesu. Pēdējo gadu laikā uzņēmums kļuvis par lielāko gaisa filtru ražotāju Baltijas valstīs. Uzņēmumā strādā zinoši un izglītoti projektu vadītāji ar ilggadīgu pieredzi filtru biznesā. Daudzi no Dinair produktiem tiek radīti pēc klientu specifiskajiem un nestandarta pieprasījumiem. Speciālisti iesaka piemērotākos risinājumus, lai apmierinātu katra klienta vajadzības. Ražotnes ir aprīkotas ar iekārtām atbilstoši starptautiskajiem kvalitātes un darbības standartiem.
 
Uzņēmumā “PERUZA”, kas ir pieredzējis ražošanas iekārtu ražotājs, pedagogi iepazinās ar darba organizāciju un nestandarta iekārtu ražošanas procesu. PERUZA īpaši lepojas ar savu pieredzi zivju pārstrādes iekārtu ražošanā, kuras bieži ir izstrādātas kopā ar klientiem- partneriem. Uzņēmumam ir vairāk kā 25 gadu pieredze 20 pasaules valstīs un vairāk kā 1500 veiksmīgi realizētu projektu.
 
Kursi tika īstenoti ERASMUS+ programmas projekta “Metālapstrādes nozares darbinieku sagatavošana darbam ar gudrām tehnoloģijām atbilstoši Industrijas 4.0 vajadzībām” (Projekta Nr. 575813-EPP-1-2016-1-LT-EPPKA2-SSA) ietvaros.